Openingstijden:

Alleen op afspraak

Florahof 3

Heerde            

Mob; 0622489516

zie ook

de agenda

Download folder:
Dutch | German

Agenda / Nieuws

[Naar het archief]    [Naar de fotogalerie]

 

 

 
<< Vorige 1 2

Scheertips voor man met gevoelige huid

Mannen kunnen een gevoelige huid hebben door ontstoken haartjes. Dit wordt pseudo- baardschurft, ook wel PFB (Pseudofollicu-litisbarbae) genoemd.   

Oorzaak 
PFB ontstaat als een pas geschoren baardhaar omkrult en door de huid heen naar binnen groeit.
Het lichaam reageert hierop als op een niet-lichaamseigen indringer. Er ontstaat een infectie en de bultjes daarvan worden tijdens het scheren telkens door het scheermes opengesneden. Dit verergert de situatie nog meer.

Oplossingen

PFB is ongeneeslijk maar er zijn echter oplossingen voor. U kunt bijvoorbeeld uw baard laten staan. Als u dit niet wilt of als uw beroep dat niet toelaat, dan kunt u een scheerapparaat gebruiken dat speciaal daarvoor is gemaakt.

Als u gevoelig bent voor PFB en toch nat wilt scheren, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen om ingroeiende haren te voorkomen:

1. Ontschilfer de huid. Masseer de huid in kleine cirkelbewegingen met een schone, zachte tandenborstel of een suprême. De baardharen gaan hiervan overeind staan. Haren die de verkeerde richting op groeien, worden op deze manier losgemaakt en dode huidcellen worden bovendien verwijderd. Gebruik een moisturizer waar AHA in zit, een natuurlijk fruitzuur dat net als een scrubcrème werkt, maar dan iets minder rigoureus.

2. Doop uw scheermes vooraf in de alcohol

3. Scheer met de richting van de baard mee.

4. Als u over een ingegroeide haar heen hebt geschoren die geïnfecteerd is geraakt, gebruik dan een antibacteriële oplossing zoals salicylzuur. Als de infectie is gestopt, moet de haar vanzelf loslaten. Scheer dit gedeelte van uw gezicht niet voordat de huid genezen is.

5. Gebruik een scheercrème waaronder u de huid kunt zien, zodat u gevoelige plekken kunt vermijden.

6. Als uw gezicht niet glad geschoren hoeft te zijn, druk dan niet te stevig op het mes. Probeer een weinig haar te laten staan. Of scheer u s’avonds. Neem er de tijd voor. Uw gezicht herstelt zich namelijk ’s nachts van uw activiteiten.

7. Als het scheren een probleem blijft, probeert u dan een ontharingsmiddel.

8. Als niets van dit alles werkt, overweeg dan nogmaals om een baard te laten staan.

Gepubliceerd op 13 December 2014

Toon reactie(0) Reageer

Historie

*Het beroep van barbier is één van de oudste sinds het bestaan van de mens.*
*Het is zelfs zo dat rond het jaar 1200 een barbier meer bekend was als “
Barbier – Chirurgijn “*
*Deze trok voornamelijk rond van dorp naar dorp en hij was niet alleen welkom om de haren van de dorpelingen te Kortwieken.
Behalve scheren en knippen verbonden ze wonden,sneden abcessen weg
en pasten ze reeds lang vergeten behandelwijzen als aderlaten en het
plaatsen van bloedzuigers toe.
In het westen van de Verenigde Staten trokken kappers nog in de 19e eeuw tanden en kiezen.
Een barbier in St. Louis plaatste nog bloedzuigers in 1913.* *Wanneer
zij aankwamen, bezochten zij meestal de plaatselijke herberg alwaar zij zich installeerden.
Om de dorpelingen toch te kennen te geven dat “ Den Barbier “ in
het dorp was werd er de al omgekende kapperspaal voor de herberg gezet.* *Deze diende niet enkel als herkenningspunt maar was in de eerste plaats bedoeld om de, meestal bebloede zwachtels, na het wassen te drogen te
hangen.*
*De kapperspaal werd steeds in dezelfde kleuren geschilderd. Spiraalsgewijs was deze rood, wit en blauw. Wit staat voor de steriliteit waarin werd gewerkt, rood voor   het bloed dat er tijdens de aderlatingen e.d. vloeide en blauw staat waarschijnlijk voor de kleur van de adel.* *Want ook zij, die van adel waren, maakten gretig gebruik van de diensten van de barbier-chirurgijn.* *Na het verdwijnen van zijn taak als chirurgijn bleef de kapperspaal bestaan, het werd hèt herkenningspunt van de plaatselijke kapper. *

Gepubliceerd op 2 December 2014

Toon reactie(0) Reageer

lied
dialect

 


  • De Scheerbaas.
    Hinderk zit in stoul bie scheerboas. Terwiel scheerboas hom inzaipt verteld Hinderk over zien problemen: hai ken zien waangen nooit goud glad kriegen. Scheerboas: "Den heb ik wat veur joe", hai krigt n holten knikker van n plaankie, "dou dizze mor achter de koezen". Hinderk dut knikker in de mond en scheerboas gaait aan t scheren, ‘t gaait meroakel, waangen worren glad as nooit eerder. Hinderk: "En wat as ik hom deursloek?. Scheerboas: "Din bringen ie hom overmörgen weer, net as aal aandern doan hebben...

Gepubliceerd op 1 December 2014

Toon reactie(0) Reageer

songtekst
Guio Belcanto

refr:

Echte mannen scheren zich niet elektrisch

Echte mannen doen het met zeep en kwast

Echte mannen scheren zich niet elektrisch

Echte mannen scheren zich zoals het echte mannen past

 

Echte mannen scheren zich niet elektrisch

Echte mannen scheren authentiek

Echte mannen weten wat zelfrespect is

Echte nmannen scheren zich zonder eletriek

 

Ook ik heb een tijd gehad

Dat ik mezelve schor met een apparaat

Omdat mijn vader zo"n ding bezat

Maar het maakte mijn kin nooit helemaal glad

En voor de meisjes is een gladde boy het van het

Op een dag nam ik scheerzeep en gilette

Het was de dag waarop ik volwassen werd

Een echte man, eem echte scheerexpert

Refr:

Gepubliceerd op 9 November 2014

Toon reactie(0) Reageer

Naam:
E-mail:
Vul het getal achtendertig in cijfers in het vakje.
Reactie:

Barbier

DE BARBIER

 

In een drukke kapsalon hoor je wel eens de vraag: “Hoe oud is eigenlijk het kappersvak?”
Het kappersvak is. zoals de meeste ambachtelijke werkvormen, heel oud. In de Egyptische pyramiden zijn vondsten gedaan, die wezen op het bestaan van herenkappers. Ook uit de tijd van de oude Grieken en van het Romeinse Rijk is bekend dat de kappers bestonden, hoewel het daar slaven waren.
In het simpele agrarische West-Europa duurde het echter vele eeuwen voordat van enige welvaart sprake was. In de middeleeuwen kwam er enige opleving op het gebied van kappers, die toen nog barbieren werden genoemd. Zij waren buiten het scheren en op bescheiden schaal ook het haarknippen, chirurgijns, d.w.z. dokters voor het volk.
Later, toen erdoor het oprichten van universiteiten, meer echte dokters kwamen en de barbier-chirurgijns verboden werd om de geneeskunde uit te oefenen, verviel de barbier in en armoedig bestaan, doordat hij alleen nog in komsten had uit het knippen en scheren. Tot halverwege vorige eeuw kwam het grootste deel van zijn bestaan uit het scheren.
De beter gesitueerde klant bezocht de barbier elke dag voor een scheerbeurt. Hij had een soort abonnement en in de grote kapperskast waren vele laden, onderverdeeld in vakken, waarin de eigen scheerspullen van de klant werden opgeborgen. Er bestond toen een speciale band tussen de klant en de barbier, een klantenkring was tevens een vriendenkring.
Er waren vele scheermessen, aangepast aan de baard van de klant. Want de niet zo kapitaalkrachtigen kwamen slechts tweemaal per week voor hun scheerbeurt. Zij hadden natuurlijk een veel zwaardere baard en bovendien waren er ook klanten die zich het scheren maar één keer in de week konden veroorloven. Iedere groep had andere doekjes, scheerbekken enz. Het scheerbekken werd vooral gebruikt voordat men de kwast kende. Het werd onder de kin tegen het gezicht gehouden, zodat het gezicht makkelijk nat gemaakt kon worden. De rijkste klantengroep had soms een zilveren scheerbekken en als de klant goed bij kas was, had hij een eigen bekken met zijn naam erin gegraveerd.
De moderne herenkapper in zijn goed uitgeruste salon kijkt met nostalgie terug op de geschiedenis van zijn vak in de voorbijgesnelde eeuwen.
 

Gepubliceerd op 9 Oktober 2014

Toon reactie(0) Reageer

<< Vorige 1 2